A kormány elfogadta a KKV Stratégiát, melyben kiemelt szerepet kap az IFKA

Industry development
January 25, 2024
A kormány célja, hogy az évtized második felében ismét a folyamatos növekedésé legyen a főszerep, 2030-ra pedig a gazdasági fejlettség az uniós átlag 90 százalékát érje el. Ennek érdekében felülvizsgálta és elfogadta a „a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019–2030” c. stratégiai dokumentumot (a továbbiakban: KKV Stratégia), és meghatározta a vállalkozások érdekében a következő két évben elvégzendő kiemelt vállalkozásfejlesztési intézkedéseket.


A magyar KKV-szektor stabilitása kulcsfontosságú tényező a magyar gazdaság újraindításához, a gazdasági növekedés helyreállításához. A most felülvizsgált és elfogadott stratégia a gazdasági növekedés célját szem előtt tartva a vállalkozásfejlesztés eszközeivel kínál megoldásokat a lehetőségek hatékony kiaknázására, valamint válaszokat ad az új gazdasági kihívásokra, melyeket öt pillérbe csoportosít:

  • Technológiaváltás, digitalizáció, zöld átállás és ESG megfelelés, nemzetköziesedés, foglalkoztatás.
  • Vállalkozóbarát adózás és üzleti környezet, beleértve az adminisztráció csökkentést és a megfizethető energia biztosítását.
  • Megfelelő finanszírozási lehetőségek biztosítása a kkv-k részére, a pénzügyi tudatosság fejlesztése.
  • A gazdaság kitörési pontjai, kiemelt ágazatok fejlesztése, az innovációs potenciál kiaknázása.
  • A vállalkozói kultúra és kompetenciák erősítése, speciális vállalkozói célcsoportok támogatása, generációváltás.

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. feladatai közé tartozik a 2019–2030 közötti időszakra meghatározott KKV Stratégia megvalósítása, a vállalkozásfejlesztési ökoszisztéma egyes szereplőivel együttműködve.

Ezen célok mentén az IFKA továbbra is segíteni fogja a magyar vállalatok zökkenőmentes átállást, illetve a korábbi években indított szolgáltatások továbbra is elérhetők (Modern Mintaüzem Program, Generációváltás és Második Esély Program, Minősített szakértők, VALI.HU Vállalkozói Információs portál).

A társaság új feladatai közé tartozik például a kis- és középvállalkozások ESG-re történő felkészítése. Magyarország az elsők között reagált a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati társadalmi felelősségvállalás előmozdításának kérdésére. Így az elfogadott jogszabály alapján hamarosan minden érintett vállalat megismeri a rá vonatkozó ESG-megfelelőség követelményeket, illetve a működését azokhoz igazítja – ebben a szemléletváltásban segíti majd a cégeket az IFKA.

A Kormány célja továbbá, hogy a magyar vállalatok minél feljebb kerüljenek a termelési, beszállítói láncokban és minél nagyobb hozzáadott értékkel tudjanak exportpiacra lépni. Ezért az IFKA a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve egy új Járműipari Beszállító-fejlesztési Programot indít el hazai költségvetési forrásból, amely keretében a 250 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató, hazai beszállító nagyvállalatok juthatnak majd vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyet technológiaváltó beruházásaikra fordíthatnak.

This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.