Nagy Márton Albánia gazdasági miniszterével egyeztetet

Improving Job Opportunities
May 27, 2024
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon hivatalában fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert. A felek az egyeztetés keretében áttekintették a magyar-albán gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit.
Az albán gazdasági miniszter és delegációja a Nemzetgazdasági Minisztérium meghívására érkezett Magyarországra. A gazdasági kapcsolatok további fejlesztése érdekében a delegáció több szakmai egyeztetésen is részt vesz, az NGM mellett többek közt tárgyalásokat folytatnak az EXIM, az MFB, a Garantiqa és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség vezetőivel is.

Albánia hazánk 64. kereskedelmi partnere, ugyanakkor a gazdasági kapcsolatok fejlődő pályán vannak a két ország között. Ennek eredményeképpen 2023-ban az export és a kereskedelmi forgalom soha nem látott eredményt ért el: a tavalyi évben az Albániába irányuló magyar export 12 százalékkal emelkedett, így összességében a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 130 millió eurót. 2010-hez képest pedig mind az export, mind a kereskedelmi forgalom több mint a duplájára bővült.

Nagy Márton az egyeztetésen megállapította, hogy Albánia az elmúlt években dinamikus gazdasági fejlődést mutatott, és ez a trend az elkövetkező években is folytatódhat. Albánia emellett hazánk egyre fontosabb gazdasági partnere, a magyar kifektetések egyik célországa, ahol a telekommunikáció és a pénzügyi szektor esetében is meghatározó a hazai cégek piaci részesedése. A tárcavezető kifejtette, hogy a két ország meglévő gazdasági kapcsolatait tovább szükséges erősíteni, többek közt a turizmus, a mezőgazdaság és az energetika területén.

Forrás: kormany.hu
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.