Indul az oktatási intézmények akkreditálása

Primary Menu
August 9, 2024
2024. augusztus 8-án Magyarország Kormánya és a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta az ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditálás részletes eljárási szabályairól, valamint az akkreditációs eljárással kapcsolatos követelményrendszerről szóló kormányrendeleteket.

A fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2023. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: ESG törvény) írja elő, hogy a törvényben meghatározott gazdálkodó szervezeteknek milyen kötelezettségeik vannak az ESG szempontú átvilágítás terén. Ezen feladatok ellátásához nyújt segítséget a képzett és akkreditált ESG tanácsadó.

Az ESG tanácsadó felelős működéséhez szükséges egy magas szintű szakmai képzés megszerzése, amely vizsgával zárul. Csak ezt követően kerülhet sor az ESG tanácsadó akkreditációjára a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti hatóságánál, az erre vonatkozó NGM rendelet alapján.

Az ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditálás részletes eljárási szabályairól szóló 244/2024. (VIII.8.) Kormányrendelet alapján a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (a továbbiakban: MGFÜ) látja el hatósági hatáskörében az ESG tanácsadókat oktató intézmények akkreditációját. Az akkreditációs eljárással kapcsolatos követelményrendszert pedig az ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditálás követelményrendszeréről, az akkreditált oktató intézményeket tartalmazó nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes eljárási szabályokról, valamint az ESG tanácsadói képzés és az ESG Tanácsadó képesítés megszerzésének szabályairól, továbbá a képzés és a vizsga díjának mértékéről és megfizetéséről szóló 30/2024. (VIII. 8.) NGM rendelet tartalmazza.

ESG tanácsadói végzettség igazolására kizárólag az akkreditált intézmény jogosult, az akkreditált, ESG tanácsadókat oktató intézményekről vezetett nyilvántartása a VALI.HU Vállalkozói Információs portálon lesz elérhető.

Az akkreditációs eljárásról szóló tájékoztató, a kérelmezési eljáráshoz kapcsolódó információk és dokumentumok elérhetők a VALI.HU portálon:

www.vali.hu/ESG

Az ESG tanácsadókat oktató intézményekhez kapcsolódó szabályozás mellett megjelentek az ESG tanácsadókat érintő rendeletek is: ESG tanácsadóként történő akkreditálás követelményrendszerének részleteit a 29/2024. (VIII. 8.) NGM rendelet, míg az ESG tanácsadóként történő akkreditálás eljárási szabályait és az ESG tanácsadók nyilvántartását a 11/2024. (VIII. 8.) SZTFH rendelet tartalmazza.

A rendeletek a kihirdetésüket követő napon, 2024. augusztus 9-én léptek hatályba.

This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.