Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MFB és az MGFÜ

Primary Menu
March 18, 2024
A kormány célja, hogy idén a lehető legtöbb uniós forrást, minél gyorsabb ütemben eljuttassa a vállalkozásoknak; ebben kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökségnek (MGFÜ) - mondta Lóga Máté a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MFB és az MGFÜ.
Az államtitkár mérföldkőnek nevezte a megállapodást és rámutatott, ez hozzájárul ahhoz, hogy a kormány és az NGM érdekszférájába tartozó gazdaságfejlesztési intézményeket összekössék és munkájukat összehangolják.
Felidézte, hogy már született hasonló megállapodás: azt az NGM a KAVOSZ Zrt.-vel és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) kötötte, később ehhez csatlakozott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. is, amelyből az MGFÜ alakult.

Az MFB és az MGFÜ közös, a helyszínen kiadott közleménye szerint a megállapodás a hazai vállalkozásfejlesztési intézményrendszer továbbfejlesztését szolgálja a magyarországi kkv-k számára könnyen és gyorsan hozzáférhető fejlesztéspolitikai, finanszírozási eszközrendszer biztosítása érdekében.

Lóga Máté az MTI kérdésére elmondta, a kormány számára fontos a kkv-k támogatása, hiszen az országban működő csaknem 900 ezer vállalkozás 99,9 százaléka kkv-nak minősül. Ezek adják a magyar gazdaság gerincét, munkavállalóikon keresztül pedig számos magyar család egzisztenciáját biztosítják. Ezért fontos, hogy a magyar állam a vállalkozásokat kiszolgáló infrastruktúrát a lehető leghatékonyabban működtesse, és a fejlesztési forrásokat a részükre minél gyorsabban el tudja juttatni - mondta.
Kiemelte, a kormány kkv-startégiája 2030-ig vázolja fel és jelöli ki a vállalkozásfejlesztés főbb pilléreit: a kkv-k termelékenységének növekedését, a megfelelő finanszírozáshoz jutást és az exportképesség növelését.

Szabados Richárd, az ügynökség ügyvezetője elmondta, az MFB-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás segíti, hogy a kkv-k az egyik oldalról forráshoz juthassanak, a másik oldalról pedig tanácsadást vehessenek igénybe.
Hozzátette, nem titkolt szándékuk, hogy egyfajta vállalkozásfejlesztési ernyőszervezetként működjenek Magyarországon, és az általuk felhalmozott tudással javítsák a kkv-k versenyképességét.

Sipos-Tompa Levente, az MFB Bank elnök-vezérigazgatója közölte, a megállapodással a kkv-k és a nagy vállalatok forráshoz jutásához is hozzá tudnak járulni.

A sajtótájékoztató végén Lóga Máté, Szabados Richárd, Sipos-Tompa Levente és Zátrok Ildikó, az MFB vezérigazgató-helyettese írta alá az együttműködési megállapodást.

Forrás: MTI
 
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.