Úton a karbonsemlegesség felé

Zöld Gazdaság
2022. június 29.
2022 márciusában a Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közös webinart szervezett.

Az online esemény a „Karbon-elnyelést és karbonsemlegességet elősegítő vállalkozásfejlesztés és ökoszisztéma-építés” elnevezésű projekt részeként valósult meg. Az éghajlatváltozás már most is nagy hatással van a világra, így közvetve a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokra is. A webinar célja az volt, hogy rákérdezzen a kkv-szektor helyzetére a témát illetően.

A témában kérdőív is készült, melynek célcsoportja a Magyarországon tevékenységet végző mikro-, kis- és középvállalkozások. A kérdések összeállítása során a két szervezet szakmai munkatársai a többi közt az alábbi témakörökre fókuszáltak: klímaváltozás hatása a vállalati működésre; fenntarthatósági stratégia megléte; szabályozási és szakpolitikai intézkedések hatása a vállalatra, valamint követendő jó példák és jó gyakorlatok azonosítása.

A 16 kérdésből álló felmérést eddig 112 vállalkozás töltötte ki. A válaszokból leszűrhető, hogy a kkv-k egy része elkezdett foglalkozni a működésük karbonlábnyomának csökkentésével, amelynek mozgatórugója egyrészt az erőforrásokkal való takarékos bánásmód, spórolás, másrészt pedig a fogyasztók elvárásai. A 2050-re kitűzött klímasemlegesség eléréséhez elengedhetetlen a kkv-k bevonása, épp ezért nagy szükség van arra, hogy támogassuk a cégeket erre irányuló törekvéseik során.

A kédőív eredményei a linkre kattintva olvasható. 

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.