Nemzetközi szintű magyar cégek kellenek az ország sikeréhez

Iparfejlesztés
2022. október 12.
Nemzetközi szinten, akár világviszonylatban is versenyképes magyar cégek kellenek az ország sikeréhez - mondta a Magyar Multi Program szerdai oklevélátadó ünnepségén Budapesten a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.
György László kiemelte, hogy a fejlett államok mindegyikében működik olyan multinacionális cég, amely az otthonának tekinti a térséget, és a magáénak érzi a felvirágoztatását. Magyarországnak szintén arra lenne szüksége, hogy magyar tulajdonú vállalkozásokon keresztül kapcsolódhasson a világgazdasághoz, a kilencvenes évek privatizációit ezért is tartják egyre többen elhibázottnak - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány pénzügyi és szakmai segítséget egyaránt biztosít a külföldi terjeszkedésben gondolkodó cégeknek. Kutatási adatok szerint ők maguk azzal tehetik a legtöbbet, ha hosszú távra terveznek, határozott elképzelésük van a jövőről, befektetnek a tudásba, védik a szellemi tulajdonukat. A sikerhez a visszajelzések alapján az is kell, hogy együttműködjenek a szakképzéssel és a felsőoktatással, részt vegyenek duális programokban, jól megfizetik a tudást és a munkaerőt - fogalmazott.
György László szerint az eddigi eredmények biztatók, mert míg 2010-ben csak 2 ezer vállalkozás exportált, ma már 12 ezer. Az államtitkár szerint 2030-ra legalább 15-20 válhat közülük regionális jelentőségű társasággá, 20-30 éven belül pedig többen akár globális vállalattá nőhetik ki magukat.

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a Magyar Multi Program 100 milliárd forintos keretösszegének csaknem a felét adták már oda támogatásként. Benke Ákos szerint fontos feladat a magyar kis- és közepes vállalkozások hozzájárulását a magyar GDP-ben közelíteni a 70 százalékhoz, a munkavállalóknak ugyanis ekkora hányadát foglalkoztatják.
Az IKFA kezelésébe tartozó, 2019-ben létrehozott Magyar Multi Program harmadik díjátadóján 81 cég kapott oklevelet. A támogatási keretből eddig 134 vállalkozás részesült.

fotó: MTI/Kovács Tamás
MTI 2022. október 12., szerda 
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.