Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

Primary Menu
2024. május 29.
A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
A monitoringbizottság az Európai Bizottság munkatársainak részvételével Cegléden tartja soros ülését május 30-án, amelyen megvitatják a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszban megjelenő pályázati felhívásokat is. A bizottság tagjai az ülést megelőzően személyesen győződtek meg arról, hogyan működik és mit kínál a vállalkozás, amely elnyerte a "Modern mintaüzem" minősítést.

Az üzembejárást megelőző sajtótájékoztatón Greinstetter Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a "Célzott vállalkozásfejlesztési szolgáltatások biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozások számára" című projekt a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) kiemelt projektje, amely meghatározó szerepet tölt be a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének fejlesztésében.

Az MGFÜ nagyprojektje úgynevezett "pillérprojekt", amelynek megvalósítása kulcsfontosságú a magyar versenyképességi operatív program, a GINOP Plusz  célkitűzéseinek megvalósításában - mondta el a helyettes államtitkár. A pillérprojekteket az Európai Bizottság közreműködésével, együttműködésével választották ki valamennyi magyar operatív programban a 2021-2027 közötti EU-s programozási ciklusban. A GINOP Pluszban jelenleg tíz olyan pillérprojekt van kijelölve, amelyek jelentős hozzájárulnak az operatív program céljainak teljesítéséhez - tette hozzá Greinstetter Balázs.

Elmondta azt is, hogy a GINOP Pluszban 2101 milliárd forint használható fel 2027-ig versenyképességi pályázatok támogatására.  Ebből már meghirdettek és át is utaltak nyertes pályázóknak 621 milliárd forintot, a teljes keret 30 százalékát. A következő hónapok során 869 milliárd forintra írnak ki pályázati felhívásokat a GINOP Pluszban.

Az MGFÜ a GINOP Plusz elnevezésű versenyképességi operatív programból 8 milliárd forint uniós forrást nyert különböző vállalkozásfejlesztési szolgáltatások biztosítására - emelte ki a helyettes államtitkár.

Tüske Attila, az MGFÜ vállalkozásfejlesztési osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy sok szolgáltatásuk lesz, némelyek már a múltban is ismertek voltak, mások újdonságként jelennek majd meg. Beszámolt arról, hogy a Modern Mintaüzem Program nagyon sikeres, a mintaüzem-látogatások népszerűek, bíznak ennek töretlenségében.

Szokolai Zsolt, az Európai Bizottság Regionális és várospolitikai főigazgatóság osztályvezető-helyettese arra emlékeztetett, hogy 50 milliárd euró fejlesztési forrás érkezett Magyarországra húsz év alatt. Rámutatott: tagállami szinten a kohéziós politikával egyértelműen csökkentek a fejlettségbeli különbségek az Európai Unión belül, tehát a kohézió erősödött, ugyanakkor a tagállamokon belül ez a kiegyenlítődés nem, vagy csak részben teljesül. Míg országosan van felzárkózás, országon belül nincs - fogalmazott. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kohéziós politika szerepe a jövőben erősödni vagy gyengülni fog, esetleg hasonló marad - jegyezte meg.

Zaj Ferenc, az eseménynek otthont adó Ferzol Kft. gazdasági vezetője a társaságot bemutatva elmondta: a teljes egészében magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás 1990 óta végzi tevékenységét a fémfeldolgozás, lemezmegmunkálás területén. Munkavállalói száma meghaladja a 670-et. A cégcsoport árbevétele tavaly megközelítette a 45 millió eurót. 2001 óta 14 sikeres pályázatuk volt, összességében 2,8 milliárd forint támogatást kaptak - közölte.

A Ferzol Kft. egyike annak a 69 magyar vállalatnak, amely elnyerte a Modern Mintaüzem címet. A mintaüzemprogramot az MGFÜ mint a kormány gazdaságfejlesztési ügynöksége működteti.

Forrás: MTI
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.