Rólunk
 

MAGYAR GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG KÖZHASZNÚ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

 

Az MGFÜ Közhasznú Nonprofit Kft. (röviden: MGFÜ) 1990 óta van jelen hazánk gazdasági, fejlesztési, kutatási és innovációs közéletében. A szervezetet az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és az Ipari Fejlesztési Bank alapította Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány néven, majd 2004-ben alakult át közalapítvánnyá. 2024-ben a társaság neve IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-ről MGFÜ Közhasznú Nonprofit Kft.-re változott.

Az MGFÜ célkitűzése, hogy közhasznú jellegéből adódó feladatait olyan módon lássa el, hogy a hazai kkv-k pályázati forráshoz jutása mellett komplex vállalkozásfejlesztési támogatást biztosítson, az eddiginél is hatékonyabban segítve a magyar vállalkozásokat fejlesztési és üzletépítési terveik megvalósításában. Az MGFÜ tevékenysége illeszkedik a hazai és az európai uniós célkitűzésekhez.

A Modern Mintaüzem Program (korábban: Ipar 4.0 Mintagyárak) 2017-ben indult önálló projektként, de 2023-tól a kiemelt projekt keretében folytatódik. A legnagyobb tudásátadó program, kitűzött célja, hogy gyakorlati tudással segítse a mikro, kis- és középvállalkozások szervezeti megújulását és elősegítse, támogassa a technológiaváltásukat, ezen keresztül javítva a versenyképességüket, valamint a vállalkozói környezet és kultúra fejlesztését.

A tudásalapú, fejlesztő szolgáltatásokon túl, a szemléletformálás részeként, a már kiemelt kormányzati programmá vált Modern Gyárak Éjszakája eseményt szervezi meg minden évben a vállalat a nagyközönség számára, különös tekintettel a kkv-kra, az ipari munkavállalókra és pályaválasztás előtt álló fiatalokra.

Az EVOLÚCIÓ – Megújuló Vállalkozások Programja átfogó megoldást kínál a generációváltó és a válságba sodródott vállalkozások számára. Célja, hogy fejlessze a vállalkozásokat támogató jogi és üzleti szolgáltatások piacát, képezze a kkv-k életét aktívan támogató piaci szereplőket (mint például ügyvédek és könyvelők), szakértői tanácsadással felkészítse a hazai kkv-kat az előttük álló generációváltás folyamatára, illetve a válságba jutott vagy afelé sodródó vállalkozásokat támogassa tanácsadási szolgáltatásokkal.

Az MGFÜ a kialakítója és kezelője a Vállalkozói Információs portálnak (VALI.HU), amelynek már több mint 12 ezer regisztrált felhasználója van. A portál célja a vállalkozások gyors, hiteles és közérthető tájékoztatása személyre szabottan. A VALI.HU 2023-ban új funkcióval bővült, az alkalmazás megmutatja, hogy az érdeklődő már működő, vagy tervezett vállalkozása esetében milyen forrásbevonási lehetőségek érhetők el. Az ügynökség új feladatai között szerepel a portál fejlesztése is.

Szintén új feladatként jelenik meg a beszállítói együttműködések ösztönzése és beszállítófejlesztési programok indítása. Cél a globális értékláncokban való hazai részvétel ösztönzése mellett a hazai beszállító kkv-k válságállóságának támogatása, azaz, hogy diverzifikáltabb vevői körrel és innovatívabb termékstruktúrával rendelkezzenek.

Az MKIK-val közösen indított Járműipari Beszállító-fejlesztési Program célja, hogy a járműiparban és az akkumulátoriparban a hazai vállalkozások erősödjenek, valamint növekedjen a magyar beszállítók által képviselt arány. A program keretében a Magyarországon működő nagyvállalatok, mint megrendelők egy közös fejlesztési tervet alakítanak ki már meglévő vagy potenciális beszállítójukkal, amely alapján a beszállító magasabb hozzáadott értékű termékkel vagy új termékkel tud részt venni a gyártásban.

Vállalkozás- és gazdaságfejlesztési ügynökségként, az ESG törvényben foglaltak szerint az MGFÜ feladata a kkv-szektor ESG tudatosságának növelése, a kkv-k ESG fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségek teljesítésére vonatkozó felkészítése, ESG tanácsadói képzések szervezése és a Magyarország területén ESG tanácsadókat oktató intézmények akkreditálása.

Az energiaválságra adott válaszként az MGFÜ a lebonyolítója a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programnak, amely a feldolgozóipari és turisztikai szektorban működő vállalkozások számára nyújt támogatást a megnövekedett energiaköltségeik (villamos energia-, földgáz-, illetve távhőköltségek) finanszírozásához, illetve opcionálisan energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatást biztosít.

Gazdaságfejlesztési ügynökségként küldetése, hogy a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetekkel, kormányzati intézményekkel és érdekképviseletekkel szoros, koordinált együttműködési kapcsolatot építsen, hogy minél hatékonyabban segíthessék a kkv-kat hozzáadott értékük növelésében, versenyképességük és szervezeti kultúrájuk fejlődésében. Ennek megfelelően már több, a vállalkozások számára különféle szolgáltatást nyújtó kormányzati intézménnyel és érdekképviselettel is együttműködési megállapodást kötött; az MKIK-val, a VOSZ-szal és a KAVOSZ-szal, továbbá az MFB-vel.

Korábbi programok

Az MGFÜ kezelésébe tartozott többek között a Magyar Multi Program, amely hazai, konvergencia régióban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését segítette egyedülálló, minősített szakértői adatbázis segítségével. A program célja a hazai vállalatok megerősítése volt, a mennyiségi növekedés mellett a minőségi, nemzetközi összehasonlításban is versenyképes növekedés ösztönzése által. Ezen program részeként valósult meg a Zöld Nemzeti Bajnokok program is, amelynek fő célja, a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása volt. A Magyar Multi Program keretében három kiadvány készült, bemutatva azon hazai vállalkozásokat, amelyek példaként szolgálhatnak.

A Kisbenzinkutak támogatása 2022 program célja a magyarországi ellátásbiztonság garantálása érdekében, a legfeljebb 50 közforgalmú üzemanyagtöltő állomást üzemeltető vállalkozások célzott támogatása volt.

Az MGFÜ több hazai és nemzetközi projektekben foglalkozott társadalmi vállalkozások fejlesztésével: GINOP 5.1.2-15 „PiacTárs” kiemelt projekt, INTERREG nemzetközi projektek, INTERREG EUROPE projektek: Circular Regions, SOCIAL SEEDS, RaiSE, INTERREG DANUBE projektek: SENSES, Finance4SocialChange, GoDanuBio, INTERREG CENTRAL projektek: Social(i)Makers, Social Impact Vouchers, DelFin, CIREVALC, PROCAREFUL.

 

Hírek

Primary Menu
Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai
2024. május 29.
A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
Zöld Gazdaság
Meghosszabbított beadási határidő az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Programban
2024. május 28.
Tájékoztatjuk, hogy a programhoz kapcsolódó minősített szakértői lista releváns kategóriájában történő növekvő jelentkezésekre, valamint az ügyfélszolgálati megkeresésekre tekintettel, az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Program támogatási kérelmeinek benyújtási határideje 2024. június 3. napjáról 2024. augusztus 30. napjára változott.
Szervezetfejlesztés
Nagy Márton Albánia gazdasági miniszterével egyeztetet
2024. május 27.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon hivatalában fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert. A felek az egyeztetés keretében áttekintették a magyar-albán gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit.
Társadalmi vállalkozások
Együttműködési megállapodást kötött az MGFÜ és a JVSZ
2024. május 22.
2024. május 22-én együttműködési megállapodást írtak alá a Joint Venture Szövetség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség képviselői.
Névtelen
Pünkösdi nyitvatartás
2024. május 16.
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége az ünnepi munkarend miatt változik
Iparfejlesztés
Módosult az MGFÜ szakértői szolgáltatók pályázati felhívása
2024. május 10.
Tájékoztatjuk, hogy 2024. május 9-i dátummal módosult az MGFÜ szakértői szolgáltatók pályázati felhívása.
Aktuális projektjeink
szervezetfejlesztés
  • Képzés
  • Pályázati partnerség
  • Tanácsadás
  • Tudománykommunikáció
  • K+F tevékenység
 
Lépjen velünk kapcsolatba
 
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.